Hat fabrikası gibi dergah

Hat sanatı Bursa'da hızla gelişiyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Ağustos 2013 10:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hat fabrikası gibi dergah

Hat sanatı Bursa'da hızla gelişiyor. Kur'an-ı Kerim'in Arabistan'a indiği, Mısır'da okunduğu ve İstanbul'da yazıldığı misalini doğrular bir şekilde Osmanlı şehri Bursa'da da yeni hat sanatçıları yetişiyor.

Namazgah Yokuşu'ndaki Vakıflar'a ait Şabani Veli Dergahında faaliyet gösteren Bab-ı Nun Gelenekli Sanatlar Derneği üyesi hattatlar, camilere ve tarihi mekanlara uygun hat yazıları hazırlıyorlar. Özel hazırlanmış is mürekkebi ile, özel bir karışımla yıpranmaz hale getirilen kağıtlar üzerine yazılan Ayet-i kerime, hadis-i şerif ve güzel sözler, değişik mekanları süslüyor. Başta camilerin İsmi Celal ve Nebi, Car-i Yari Güzin (dör büyük halife isimleri) yazılarını hazırlayan Bursalı hattatlar, Türkiye'den ve Balkanlardan gelen talepleri yetiştirmekte zorlanıyorlar.

Bab-ı Nun Gelenekli Sanatlar Derneği ve Kültür Bakanlığı Hat Sanatçısı Mahmut Şahin, 10 yıldır İstanbul'dan Bursa'ya her Cumartesi günü gelerek hat dersleri veriyor. Hattat Mahmut Şahin'den geleneksel usullerle ders alan 11 sanatçı hat icazeti almaya hak kazandı. Yazı sanatı konusunda yetki verilen sanatçılarda Bursa'da çalışmalarını yoğunlaştırdı. Restorasyonu yapılan camilere özel tasarlanmış levhalar hazırlayan hattatlar, Bursa Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda Balkan ülkelerindeki tarihi mekanlara da yazılar gönderiyor. Halka açık, ibadethane ve sosyal tesislere gönderilen yazılardan çerçeve ve malzeme masrafları dışında bir ücret talep etmeyen hattatlar, bu sanatın gelişmesi ve ilgi görmesi için gayret sarfediyorlar.

Bu yıl Ramazan ayında da Kosova, Bulgaristan ve Makedonya'da yer alan tarihi Osmanlı camilerine 9 adet levhadan oluşan 3 takım yazı hazırlayan Bursalı hattatlar, şehirdeki yazısı eksik 3 caminin de yazılarını tamaladılar. Restore edilen İvazpaşa'daki Üftade Tekkesine ve inşaatı biten Ankara'daki Bursa Evine özel yazı tasarımları da gerçekleştiren ekip, Sultan 1. Murat Han'ın Kosova'daki türbesine de tuğra ve yazılar hazırlayarak Ramazan ayında irili ufaklı 100 e yakın eseri mekanları güzelleştirmek üzere değişik ülke ve şehirlere yolladı. Ramazan ayında icazetli hattatlar görev paylaşımı yapıp, kısa sürede hatları hazırlayarak taliplilerine yetiştiriyor. www.bursahat.org.tr adresinden detaylı bilgi alınabilir.

Ekim ayında Cumartesi gündüz ve gece olmak üzere Namazgah Yokuşundaki Mehmet Şevki Efendi (Şabani Veli) dergahında hat dersleri başlayacak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber